OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTI TUTANAĞI
05.10.2024
AVRUPA KONUTLARI ATAKENT 1
OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTI TUTANAĞI
05.10.2024
Sitemiz Club House tesislerinde gerçekleştirilen toplantıya, 50 asil, 32 vekil, toplam 82 blok temsilcisi katılmıştır.
Blok Temsilcisi Ümmühan Yalçınkaya tarafından, Divan Kurulu için ortak bir önerge ile Divan Kurulu Başkanlığına Gülnur Sudolmuş, katip üyeliğe Dursun Ali Gümüş ve sayım üyeliğine Ayhan Tahhuşoğlu önerilmiştir.
Genel Kurul’da yapılan oylamada oy birliği ile önerge kabul edilmiştir.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra toplantıya geçilmiştir.
Açılış, Divan Başkanı Gülnur Sudolmuş tarafından yapıldı.
Gündemin 4 no.lu maddesinde yer alan sıhhi tesisat, soğuk su kullanım ana hatlarının yenilenmesi konusunda, Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Kemal Kurtdişi görüntülü sunum ile genel kurulu bilgilendirdi.
Aynı konuda Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yalçın genel kurula hitap ederek aynı konuda kısa bir bilgilendirme yaptı.
Hidroforlar, blok bazında fotoğraflarla genel kurula gösterildi ve sözlü bilgilendirmeyi Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Kemal Kurtdişi yaptı. Mevcut 90 adet hidrofordan 49 tanesinin arızalı olduğu ve işlevini yerine getirmediğini belirtti. Halihazırda bloklarda 1 adet, maksimum 2 adet hidrofor bulunduğunu, bunun nedeninin de geçmişte, bir blokta bozulan hidroforun diğer bir bloktaki sağlam hidroforla değiştirilerek palyatif olarak giderilmeye çalışılması olduğunu beyan etti. Genel bir su kesintisi halinde hidroforların yetersiz kalacağını, nitekim 12-B blokta ve birkaç blokta daha olduğu gibi, bu sorunlarla karşılaşılmaya başlandığını, hidroforların tamirinin mümkün olmadığını, ana hat su borularıyla birlikte hidroforların mutlak surette yenilenmesi gerektiğini; yanı sıra bloklardaki su depolarının da 4 yıldır temizlenmediğini ve hidrofor sistemleri yenilenirken su depolarının da temizlenmesi gerektiğini ifade etti.
Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Kemal Kurtdişi, devamla, bu amaca göre, alanında güven kazanmış firmaların teklif ve görüş alınması amacıyla siteye davet edildiğini ve bu davete Wilo, Grundfos firmaları cevap verdiğini, gelip yerinde inceleme yaparak ve site teknik ekibinden geniş bilgi alarak tekliflerini hazırlayıp sunduklarını belirtti.
Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yalçın söz alarak, bu teklifleri almadan önce site teknik ekibinden ayrıntılı bilgi alındığını ve bu bilgilerin de göz önüne alınarak çalışıldığını belirtti.
Kemal Kurtdişi, blok temsilcilerinin su hatları ve hidroforlarla ilgili sorularını cevapladı.
18. blok temsilcisi Suat Saltan söz alarak, bir makine mühendisi olarak teklif alırken Avrupa markalarının ürünlerini tercih edelim, yerli firmalar hurda malzemeleri dönüştürerek ürün elde ettikleri için, kısa sürede borularda çatlamalar meydana gelmektedir, dolayısıyla boruların sık sık tamiri gerekmektedir, biz kendi bloğumuzda sık sık arızalar olması nedeniyle vanayı kapatıp sorunu giderdik. Çetinsaya tarafından takılan basınç düşürücüleri söküp yerine daha uygun basınç düşürücü malzemeyi taktık, binaların yüksekliğine göre uygun basınç düşürücü takılması gerekir, belki yüzde 10 – 15 oranında maliyet artışı olabilir ama sorun bu şekilde giderilmiş olur diye ekledi.
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Kurtdişi söz alarak, firmalarla görüşme yapıldığını, bloklardaki boruların 3 metre boyunda olduğunu, fabrikalarda bu boruların 4 m olarak üretildiğini ancak firma yetkilileri ile yapılan görüşme sonucunda 3 m boyunda boru üretebileceklerini söylediler, teklifleri aldık, bu teklifler doğrultusunda bütçeyi oluşturduk dedi.
Bu sırada Denetim Kurulu Üyesi Mehmet Obut araya girerek, bu teklifleri alırken yanınızda kimler vardı, kimlere danıştınız şeklinde soru yöneltti. Bu soru üzerine söz alan Kemal Kurtdişi, firmalarla görüşürken yanımızda Suat Saltan, Rüştü İyikul ve Sema Şık adlı site sakinlerinin bulunduğunu ifade etti.
17. blok sakini Ferhat Oğuz söz alarak, her şeye muhalefet etmek yerinde değil, ben teklifleri görmek için buradayım, benim fazla vaktim yok şeklinde beyanda bulundu.
10 B blok temsilcisi Güven Kayan söz alarak, öğrenciler sınavdan önce çalışırlar doğru mu, doğru, itiraz eden yok, verilen tekliflerin detaylı olarak genel kurula bildirilmesi gerekir, burada oylama yapılacak, neye göre karar vereceğimizi bilmemiz lazım, iki saniyelik sunumla karar veremeyiz, teklifleri tartışmamız gerekir, eğer bunu yapamıyorsak bu konunun bir sonraki genel kurulda tartışılıp oylanması gerekir.
16. blok temsilcisi Orhan Kurtuldu söz alarak, ihale yapılmış bitmiş değil, şu kadar firma başvurmuş araştırma yapılmış doneler elde edilmiş, ihale komisyonumuz var, ihale komisyonumuz bu teklifleri değerlendirme yapacak, başka firmalar ihaleye katılıp teklif verebilirler, her şey bitmiş değil, yapıcı bir tutum içerisinde davranmamız gerekiyor, bir çözüm arıyoruz, sorun var, bu sorunun giderilmesi gerekir biz satan konumunda değil alıcı konumundayız, dedi.
20-B blok temsilcisi Derya Akbaş söz alarak biz sunu anlamalıyız, bir fiyat araştırması yapılmış, yaklaşık bir maliyet çıkartılmış bunları paylaşıyoruz. Maliyet daha yüksek veya düşük çıkabilir, her geçen zaman maliyetleri yükseltebilir, benim önerim ihale komisyonu tarafından teklifler değerlendirilerek karar verilmesidir dedi.
10 A blok temsilcisi İbrahim Ozan söz alarak, arkadaşlar bu tekliflerle ilgili yönetim kurulu bize yani denetim kuruluna hiçbir bilgi vermedi. Tahkikat komisyonu raporu doğrultusunda yönetim kurulu hiçbir işlem yapmadı dedi. Akabinde yönetim kurulu üyeleri ile denetim kurulu arasında, olağanüstü genel kurul konularıyla ilgili olmayan tartışmalar yaşandı, İbrahim Ozan’a o sırada hidrofor ve su boruları hakkında konuşulduğu, araya tahkikat komisyonu konularının konuşulmasının yeri olmadığı hatırlatıldı.
Bir site sakini söz alarak, teklif toplanmasıyla ilgili bilgiler kendisine verilmiş olsa bile bu konuların uzmanı olmadığı için herhangi bir değerlendirme yapamayacağını, dolayısıyla tekliflerin makine ve inşaat mühendisi gibi sakinlerimizin fikirlerine itimat etmek zorundayız. Biz blok olarak online bir görüşme yaptık ve en ucuz olan en iyi demek değildir, bize sorun yaratmayacak olan en iyi tekliftir diye görüş birliğine vardık, dedi.
10 A blok temsilcisi ve Divan Kurulu üyesi Dursun Ali Gümüş söz alarak, öncelikle bu konuda uzman kişilerden oluşan ihale komisyonu ve diğer ihtisas kurullarının kurulmasını, tekliflerin uzman kişiler tarafından değerlendirilmesini, diğer site sakinlerinden bu konuda uzman olanların gerektiğinde komisyona katılıp görüş ve öneride bulunması yönünde bulundu.
Bu arada, Denetim Kurulu üyesi Mehmet Obut araya girerek denetim kuruluna bilgi verilmediğini ifade etti ve akabinde denetim kurulu üyesi İbrahim Ozan söz alarak, arkadaşlar bu konuda yönetim kurulu bize hiçbir şekilde bilgi vermedi diye beyanda bulundu.
Yönetim kurulu başkan yardımcısı Kemal Kurtdişi söz alarak, yönetim kurulu gerekli harcamaları yapar, faaliyette bulunur, bu aşamalardan sonra denetim kurulu bu faaliyet ve harcamaları denetler, yönetim kurulunun yapacağı işler konusunda denetim kuruluna önceden bilgi ve haber verme yükümlülüğü yoktur dedi.
Bu arada söz alan Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Ömeroğlu, arkadaşlar siz sitemizin yönetim planı nı okudunuz mu diye sordu. Ben size okuyayım dedi ve yönetim kurulu görevlerinin 10 sayfadan fazla açıklandığını, buna karşılık denetim kurulu görevleri için sadece bir paragraf olduğunu belirtti ve okudu.
(30. dakikada konuşan ve ismini belirtmeyen bir site sakini, ben Feramuz beyin tespitlerini içeren raporu okudum, Feramuz beyin gönderdiği dosyaya baktım vesta boru ile Fırat boru arasında fiyat farkı yüzde 13’tür. Oysa ki oluşan bütçe ile Feramuz beyin teklifi arasında yüzde 50’ye yakın bir fark vardır. Ayrıca ben Kemal beyden diafonlarla ilgili bilgi istedim, bana bu bilgiler verildi, dedi.
Bu arada 7A blok temsilcisi İsmet Yıldırım söz alarak, benim anladığım kadarıyla bu tartışmalar Feramuz Öztürk’ün hazırladığı rapor nedeniyle yapılmaktadır. Feramuz beyin teklifi neden değerlendirilmedi diye sordu, söz alan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Kurtdişi özetle, Feramuz bey malzemenin yönetim tarafından alınarak site teknik servis çalışanlarınca boruların değiştirilmesi teklifinde bulundu, dedi ve bu tarz bir çalışmanın yeterli ve güvenli olmayacağını kendisine ilettiğini belirtti.
7A blok temsilcisi İsmet Yıldırım tekrar söz alarak Feramuz bey teklif veren merci değil, raporuyla bizi aydınlatan ve bilgi veren kişidir. Feramuz bey yanlış hesap yapacak bir kişi değildir. Borular arasında fiyat farkı yüzde 13 iken, metraj nedeniyle fiyat farkının yüzde 50 civarında olmasını anlayabilmiş değilim. Bundan önceki yönetimin şeffaf olmadığı için eleştiriyorduk, siz şeffaf olacağınızı ifade ettiniz, 3 tane teklifle biz nasıl karar vereceğiz. Siz bize aydınlatıcı bilgiler vereceksiniz ki biz karar vereceğiz.
3blok temsilcisi Derya Akbaş söz alarak, o zaman Feramuz bey, bir teklif hazırlayarak ihaleye girsin şeklinde beyanda bulundu.
10 B blok temsilcisi İlhami Bozoğlu söz alarak, burada bir yanlış anlaşılma var, Feramuz bey ihale almak niyetinde değildir, çalışmaları var, bundan faydalanmamız gerekir, herşey o kadar ince hesaplamış ki bütün malzemeleri en ince detayına kadar araştırmıştır, burada çalışacak işçilerin yemek parasını, yol parasını, sigorta parası dahi hesaplamıştır. Her bir daireye 3 m boru düşmektedir, 14.000 lirayı dairelere böldüğümüz zaman 10,000 TL düşmektedir. Feramuz bey hesaplamalarında müteahhit karı da ekleyerek 6-7 milyon hesap çıkartmıştır. Kemal Kurtdişi ifadesinde bütçe kabul edilmezse her blok kendisi karar alıp boruları yeniler diye beyanda bulundu. O zaman yönetici olmanızın bir anlamı yok dedi.
Söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yalçın, tahmini bütçe tutarına dikkat çekerek, gündem ekinde yazılı olarak belirtilen fiyatların nihai olmadığını, birkaç aydır fiyat teklifi aldıklarını ve en son 10 gün önce revize istediklerini belirtti. Fiyatların günden güne artma yönünde değişim gösterdiğini, ayrıca, birden fazla fiyat teklifi olduğu için aralarında yapılacak tercihin sadece yönetim kuruluna ait olmadığını birlikte karar verileceğini ekledi.
Denetim Kurulu üyesi Ayhan Tahhuşoğlu söz alarak, Yönetim ve Denetim kurullarının görev ve yetkilerini örneklerle açıkladı ve Denetim Kurulu’nun Yönetim Kurulu’na hangi işleri ve harcamaları yapacakları hususunda yönlendirmede bulunma yetkisinin olmadığını, Yönetim Kurulu’nun harcamaları tamamlandığında denetim görevini yapmakla yükümlü olduğunu ifade etti. Yönetim bir bütçe toplamadan herhangi bir işe başlayamaz, ancak ihale komisyonunun kararı sonucunda uygun bulunan teklife göre ek bütçe toplanır ve harcama öyle yapılır, olmayan bir parayı Yönetim Kurulu nasıl harcayabilir?
Divan Kurulu başkanı Gülnur Sudolmuş söze girerek, Denetim ve Yönetim kurulları arasında açıkça bir sorun olduğu kesin diye ifade etti. Bunun üzerine Denetim kurulu üyesi Mehmet Obut araya girerek, sorun yok, ben bir denetim kurulu üyesi olarak yönetim kuruluna yardım edemeyeceksem, toplantılara giremeyeceksem benim ne işim var burda, dedi. Tahkikat komisyonu raporu oylandı ve eski yönetimin mahkemeye verilmesi görevi yönetim kuruluna verildi. Suç duyurusunda bulunulmuş, helal olsun, ben yönetimin yanındayım. Ben şeffaflığın yanındayım. Bu ihaleler siteye yayınlanmış olsaydı ben arkadaşlarımın her türlü arkasında dururdum, dedi.
Gülnur Sudolmuş, yönetim ve denetim arasındaki sorunu burada konu yapmayalım yoksa ilerleyemeyeceğiz diye uyarıda bulundu.
2. blok sakini Selçuk Çolak söz alarak, hala birinci maddeyi tartışıyoruz. Su ana hatlarının değişimi için Kemal beyin ve Feramuz Öztürk’ün verdiği 14 milyon ve 7 milyon TL’lik maliyetler arasında büyük fark olduğunu, bu yüzden her iki teklifin de görülmesi gerektiğini, ancak Kemal beyin ifadesine göre, Feramuz beyin verdiği teklifin teknik şartnameye uygun olmadığını söyledi.
Bir blok temsilcisi söz alarak, ihale sürecinin nasıl işlediği hakkında bilgi verdi.
1 B blok temsilcisi Gökhan Gök, Feramuz bey ile telefon bağlantısı kurdu ve konuşmayı Feramuz beyin izniyle, hoparlöre alarak Feramuz beyin önerisini genel kurula dinletti. Özetle, yönetim tarafından su boruları için yapmış olduğu bütçeye karşılık ben de alternatif olacak şekilde bir çalışma yaptım. İncelemelerimde yatay ve dikey su borularının değişmesi gerektiğini tespit ettim, hidroforlarda sorun olduğunu da tespit ettim, hangi boruyu kullanacağımızı ortaklaşa karar verebiliriz. Kullanacağımız malzemeler arasında abartılı bir fiyat farkı yok. Yaptığım tespitlerde kullanacağımız malzemelerin fiyatı yaklaşık 2-3 milyonu geçmez. Pazarlık yaptığımız takdirde, bu fiyat daha aşağı çekilebilir. Ben dedim ki sitenin adına 4-5 arkadaş seçelim, çalıştıralım, sigortasını yaptıralım, bir denetçi de tutalım, sitemizde çalışan işçiler de kaza geçirebiliyor, bu nedenle su borularının tamirinde çalışan işçiler için sigorta yaptırırken poliçe ona göre düzenlenebilir. Hidroforlara gelince, kullanılabilecek durumda olan hidroforlar gerekli tamiratları yapılarak çalıştırılabilir. İkinci alternatif olarak hidroforlar yenilenebilir, hidroforlar yenilendiği takdirde, iddialıyım ki bu bedel 10 milyon TL’den fazla olmaz.
Bu arada, genel kurulda bulunan temsilci ve sakinler teklifleri görelim şeklinde söylemde bulunmaları üzerine, divan kurulu başkanı Gülnur Sudolmuş, yönetimden teklifleri açıklanması isteminde bulundu. Söz alan Yönetim Kurulu başkanı Tülay Yalçın, en az 7-8 firmadan teklif aldıklarını, firmaların vermiş olduğu tekliflerin 60-70 sayfadan ibaret olduğunu, bu tekliflerin genel kurulda okunmasının uzun zaman alacağını, isteyen sakinlerimizin yönetime gelerek bu teklifleri inceleyebileceğini ifade etti.
16. blok temsilcisi Orhan Kurtuldu söz alarak, geldiğimiz noktada su hatlarında büyük sorunlar olduğunu, bunların bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini, bir an önce çözüm için karar alınmadığı takdirde hangi site temsilcisinin yönetime gelip inceleme sonucunda karar almasını bekleyeceğiz, temennim, kurumsal firmalarla bu işin bir an önce çözülmesindir, dedi.
10 B blok temsilcisi İlhami Bozoğlu söz alarak, biz burada 90 kişi olarak 1368 site sakininin vebalini taşıyoruz, bu site sakinleri 90 kişiden hesap sorabilir. Teklifler yönetimin elinde olacağına bizlere dağıtılsaydı teklifleri inceleyip daha sağlıklı karar verebilirdik dedi.
Bunun üzerine söz alan Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Ömeroğlu, arkadaşlar bu tekliflerin içeriğinden anlayan kaç kişi vardır bana söyler misiniz, dedi.
Divan Kurulu başkanı Gülnur Sudolmuş söze girerek, ihale komisyonu teklifleri aldıktan sonra bu teklifleri Whats app grubundan site temsilcileri ile paylaşmalarını öneriyorum dedi.
İlhami Bozoğlu tekrar söz alarak, eğer bir komisyon kurulacaksa, komisyon üyeleri mühendis arkadaşlardan oluşsun dedi.
13. blok sakini Hasan Yılmaz, arkadaşlar bir bütçe belirlemişler, enflasyonist bir ortamdayız bir an önce karar vermek gerekiyor, arkadaşların bu teklifleri geç getirmesini anlayamıyorum. ancak ben belirlenen bütçenin kabul edilmesine karşıyım, tüm teklifler toplandıktan sonra ivedilikle karar alınıp bütçenin onaylanmasını istiyorum, bugüne kadar yapılan usulsüzlüklerin üzerine gidilmedi, yeniden usulsüzlük yapılmasını istemiyorum dedi.
Kemal Kurtdişi söz alarak, öncelikle Hasan Bey blok temsilcisi değilsiniz, siz oy kullanamazsınız doğal olarak toplantılara katılabilirsiniz, dedi.
Toplantıya 15 dk ara verildi.
Toplantının ikinci yarısında, Kemal Kurtdişi hidroforlar konusunda Avrupa’da söz sahibi iki firma ile görüştüklerini, firma yetkililerinin genel kurulu bilgilendirmek için geldiklerini, genel kurulda firma yetkililerinin dinlenmesini önerdi.
İlk olarak Grundfos firma yetkilisi Aslı hanım sunum yaptı. Sunumunda özetle, Danimarka menşeli firmasını tanıttıktan sonra, ürünleri hakkında görsel ve sözlü olarak genel kurulu bilgilendirdi. Firma ürünlerinin özellikle enerji sarfiyatı yönünden çok tasarruflu olduğunu, sessiz çalıştığını, hidroforların gövde ünitesinin yüksek kalite çelik malzemeden oluştuğunu, sudan etkilenmediğini ve paslanma yapmadığını, 2-3 yıl içerisinde kendisini amorti edebileceğini, firma garantisinde yedek parça sağlanacağını, sorun halinde kendi bayi servislerinin hizmet vereceklerini ifade etti, blok temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine, firmanın doğrudan satışı olmadığını ve bayileri aracılığıyla satış, bakım vb hizmetleri verdiklerini belirtti ve ürünün yapısal özellikleri hakkında detaylı bilgi verdi.
Daha sonra, site ortak alan sigortası konusunda bir sigorta yetkilisi açıklama yaptı. Özel konutlarımızı DASK ile güvenceye aldığımızı, ancak blokların çatı, merdiven, sahanlık, sığınak, depo, makine daireleri, asansörler gibi bölümleri ile sitelerde mevcut sosyal tesisler, ticari bölümler, jeneratörler, elektrik panoları, peyzaj vb bölümlerin deprem başta olmak üzere yangın, kaza, sel gibi geniş bir kapsamda maddi güvenceye almak için ortak alan sigortası yapılmasının önerildiğini belirtti. Blok temsilcilerinin sorularını yanıtladı.
İkinci hidrofor firmasının tanıtımı için Wilo marka hidroforları tanıtmak üzere SERKON bayi yetkilisi makine yüksek mühendisi Harun bey konuşma için davet edildi. Harun bey firmasının 153 yıllık bir Alman firması olduğunu, Grundfos ile birlikte dünyanın en güvenilir ve yetkin iki firmasından biri olduğunu ifade etti. Fiyat teklifini hazırlamadan önce kat ve alan farkı gösteren tüm blokları gezerek yerinde inceleme yaptıklarını, site teknik ekibinin desteğiyle ihtiyaç ve eksikleri saptadıklarını söyledi. Hidroforlar için geniş bir teknik detay verdi ve blok temsilcilerinin sorularını yanıtladı, elektrik ve bakım harcamalarının düşeceğini ve iki yıl içinde ürünlerin kendilerini amorti edeceklerini vurguladı.
Bir blok temsilcisi söz alarak Club House’da havuz suyunun ısısı hakkında şikayette bulundu. Bunun üzerine Kemal Kurtdişi, havuz suyunun sürekli olarak hem hijyen hem ısı yönünden kontrol altında tutulduğunu söyledikten sonra, Wilo yetkilisi ile Club House sıcak su sisteminde de inceleme yaptıklarını ve bu bölüme özel olarak detaylı bir inşaat işini de gerektiren bir işleme ihtiyaç bulunduğunu tespit ettiklerini belirtti.
Söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yalçın, site ihtiyaçlarının toplantıda ele alınanlarla sınırlı olmadığının bilindiğini, ancak bütçe yönünden, elzem olanlara öncelik vermek zorunda olduklarını açıkladı.
Divan Başkanı Gülnur Sudolmuş söz alarak, gündemin yoğunluğunu hatırlattı ve gündem dışı konulara ne yazık ki fazla vakit ayrılamayacağının altını çizdi.
Söz alan Tülay Yalçın, toplantı süresini hatırlatarak, blok temsilcilerinden karar beklenen maddelerle devam edilip oylamaya geçilmesini önerdi.
Gündemin bir diğer maddesi olan dalgıç pompa alımı konusuna geçildi. Dalgıç pompaların işlevi ve sitede duyulan ihtiyaç konusunda, site teknik ekibinden İmdat Koç, blok temsilcilerini bilgilendirdi.
Ardından görüntülü ve sesli haberleşme sistemi maddesine geçildi. Kemal Kurtdişi ve Tülay Yalçın fiyat alınan 4 farklı firmanın sunduğu teknik özellikler ve fiyatlar hakkında ayrıntılı bilgi verdiler. Blok temsilcileri sisteme ihtiyaç olup olmadığı hakkında aralarında görüş tartışması yaptılar. Kemal Kurtdişi, sistemlerin teknolojik üstünlüklerine göre fiyat farklığı gösterdiğini, ayrıca fiyatların döviz cinsi olması dolayısıyla, zamana bağlı olarak da değişebileceğini hatırlattı.
Bütçe kullanımı hakkında konuşan İbrahim Ozan, onaylanan her bir kalem için toplanacak bütçe paylarının ayrı ayrı hesaplarda tutulması gerektiğini ve yönetime fasıllar arası geçiş yetkisinin kesinlikle verilmemesi gerektiğini ifade etti. Neden diye sorulması üzerine, daha önceki yönetim döneminde EYT için toplanan bütçenin, amacı dışında başka işler için kullanıldığını ve sitenin hala EYT borcu olduğunu, bugün bile site sakinlerinden EYT ödemesi talep edildiğini söyledi.
Bunun üzerine söze giren Kemal Kurtdişi, hiçbir site sakininden tekrar EYT katılımı istenmediğini, ancak bu ödemeyi hala yapmamış olan ve aralarında denetim kurulu üyesi ve blok temsilcisi kişilerin de bulunduğu 161 yükümlünün mevcut olduğunu hatırlattı. İbrahim Ozan’ın bir avukat olarak bu ayrıntıyı bilmesini beklediğini ifade etti. Yönetim olarak EYT için ayrı bir hesap tuttuklarını ve aidat ödemelerinden aktarım yapmanın, ödemeyi zaten yapmış olan sakinlere haksızlık olacağını, bu nedenle de hala yükümlülüğünü yerine getirmeyenler nedeniyle çalışanlara ödeme yapmakta geciktiklerini açıkladı.
İlhami Bozoğlu, aidat gecikmelerinde icra takibi yapıldığını, EYT payını yatırmayanlara neden aynı işlemin uygulanmadığını sordu. Bunun üzerine Divan Başkanı Gülnur Sudolmuş, icra takibi için genel kurul kararı gerektiğini oysa geçmiş yönetim tarafından genel kurul kararı alınmadan işlem yapıldığını hatırlattı.
Söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yalçın, EYT hakkını alamayan çalışanların bunun faizini talep etmeleri halinde bu faizi kimin ödeyeceğini sordu.
İbrahim Ozan aynı şekilde, güvenlik kameraları için toplanan bedel için de aynı sorunun bulunduğunu söyledi. Bu nedenle fasıllar arası geçişe karşı olduğunu belirtti.
Tülay Yalçın, bunun üzerine site mali müşaviri Serap Kurtuldu’nun, fasıllar arası geçiş ihtiyacı hakkında bilgi verebileceğini ifade etti. Söz alan Serap Kurtuldu, sitede göreve başladığında, geçmiş yönetim tarafından aidatlar, jenaratörler, EYT, blok boyama ve kameralar için, her bir site sakinin 5 ayrı hesabı olacak şekilde hesaplar açıldığını, bu hesapların muhasebe sisteminde bir araya toplama imkanı olmadığını ve büyük bir karışıklığa ve yanlış hesaplamalara yol açtığını, oysa site muhasebesinin bir tek sistem üzerinden yapılması gerektiğini açıkladı. Bu nedenle hesaplar arasında geçiş yapılabilmesinin sitenin düzgün ve güvenilir muhasebesi açısından elzem olduğunu ifade etti.
Tülay Yalçın söz alarak, benzer karışıklıklardan birinin de, icraya verilen site sakinler arasında icrayı sonlandırmak üzere yönetime ödeme yapanlar bulunduğunu, ancak dönemin site avukatı ile yönetim arasında bilgi dolaşımında eksiklik olduğundan, bazı sakinlerin banka hesaplarının icra nedeniyle bloke edildiğini, yani böyle istenmeyen durumların da doğduğunu hatırlattı.
İbrahim Ozan söze girerek, o halde avukata hesabını sordunuz mu, ne yaptınız dedi. Kemal Kurtdişi tabii ki sorulduğunu söyleyip sözü site avukatına bıraktı. Avukat Mustafa Karadavut, önceki avukata ihtar verildiğini ayrıca hakkında baroya şikayet duyurusu yapıldığını açıkladı.
Geçmiş yönetimin çalışmaları hakkında yapılan tahkikat komisyonu raporuna ilişkin tekrar açılan tartışma üzerine, Gülnur Sudolmuş sözü site avukatına verdi. Avukat Mustafa Karadavut, tahkikat raporunun ıslak imzalı bir kopyasının, yönetimde karar alınarak cumhuriyet savcılığına iletildiğini söyledi.
Buna ilave olarak, Mustafa Karadavut, geçmiş dönemlerde mevcut davalar, icralar ve benzeri hukuk dosyalarıyla ilişkin olarak yeni yönetime bilgi ve belge vermemiştir dedi. Avukatın takibindek dosyaların hiçbiri site yönetiminde tutulmamış olduğundan biz kime ve hangi davaların açıldığını tek tek mahkemelerle bağlantı kurarak bulduk, dolayısıyla çok zaman harcandı. Önceki avukata tüm bu konularda ihtarlar çekildi, ancak sonuç alınmadı. İstanbul Barosu da bu konularla ilgili bilgilendirildi dedi.
Divan Başkanı Gülnur Sudolmuş, bir diğer konuya geçerek asansör bakım giderleri konusuna ilişkin açıklama yapılması için sözü Kemal Kurtdişi’ne bıraktı. Kemal Kurtdişi, asansörlerdeki arızalanmaların sanki bu döneme aitmiş ve hiçbir önlem alınmıyormuş gibi bir algı oluştuğunu, oysa asansörlerin site gibi 17 yıllık olduğunu, site yönetimini devraldıkları günlerden başlayarak bakımını biz yaptırmıyormuşuz gibi yazışmalar yapıldığını ifade etti. Yönetime seçildikten sonra 13 Şubat 2024 günü asansör firmamız OTİS ile bir toplantı yapıldı, takiben, hem firma hem de site teknik ve idari yetkililerinin dahil olduğu bir W.app grubu oluşturulduğunu ve asansörlerle ilgili her türlü konunun yakından izlendiğini açıkladı. Asansörlerde en sık rastlanan sorunların neler olduğu hakkında bilgi verdi. Asansörlerin yeni değilse de ikinci el düzeyinde iyileştirilebilmesi için ihtiyaç duyulan parça ve işlemlerin araştırılarak fiyatlandırıldığını, buna Club House asansörünün çalışır hale getirilmesinin de dahil olduğun belirtti. Tülay Yalçın açıklamaya ilavede bulunarak, asansörlerin olağan olarak yapılan bakımlarının bunun dışında olduğunu, bakım ve acil parça değişimlerinin zaten sürekli olarak denetim altında tutulduğunu hatırlattı. Kemal Kurtdişi, rutin bakım ve parça değişimlerinin ayrı bütçelenmediğini, aidatlar içinden ayrılan payla ödendiğini vurguladı.
Denetim kurulu üyelerinden birinin sorusu üzerine, Kemal Kurtdişi, OTİS firmasına olan ödemeler ve mevcut borç durumu hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Asansörlerde oluşabilecek arızalanmalara ilişkin olarak da aydınlatıcı açıklamalar yaptı.
Divan Kurulu üyesi Ayhan Tahhuşoğlu, genelde ve asansörlerle ilgili sigortalamanın işlevleri ve kapsam alanları konusunda bilgi verdi ve yanlış kullanımdan ve kasti ya da bilinçsiz müdahalelerden doğan zararların sigorta kapsamına girmediğini anlattı.
Tülay Yalçın, bazı sakinlerden asansörlerin yenilenmesi yönünde talepler geldiğini belirterek, bir asansörün yenilenme maliyetinin yaklaşık 70.000 euro olduğunu, ayrıca asansör firmasının, yapılacak iyileştirmelerle asansörlerin daha yıllarca kullanıma uygun kalacağını, iyileştirme için yapılacak harcamaların yenilemeye kıyasla çok çok düşük olacağı bilgisini verdiğini ifade etti.
Divan Başkanı, diğer maddelere geçileceğini söyleyerek, gündemin 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. maddelerinin oylanmasını önerdi.
Bu arada, bazı blok temsilcileri sitenin hali hazırdaki mali durumunun açıklanmasını ve genel bütçe bilgilerinin verilmesini talep ettiler. Bunun üzerine Yönetim Kurulu Başkan Yard Kemal Kurtdişi söz alarak açıklama yaptı ve biz yönetimi devraldıktan sonra yapılan tahkikat komisyonu çalışmasından sonra, geçen dönemden 2,8 milyon TL açığın devrettiğini belirtti. Bir blok temsilcisi araya girerek, maliklere sunulan yılsonu raporunda bu rakamın 680.000 TL civarında olduğu yazıyordu dedi. Kemal Kurtdişi, bunu doğrulayarak, ancak denetçiler bu rakamın -2,8 milyon TL olduğunu söylediler diye ekledi. Yeni yönetim, bu tabloyu Ağustos ayı (2024) itibarıyla +467.000 TL’ye getirdi. Bu arada, aidatlara 1 kuruş zam yapmadık, dedi. Peki bu nasıl oldu, diye sordu. Bize, firmalar tarafından 2022 ve 2023 yıllarından kalma faturalar geldi, onları da ödedik, dedi. Site çalışanlarından ayrılmış olanların tazminatlarını isteyenler eski yönetim kurulu başkanı, siz ayrılın biz öderiz sonra demiş. Biz bu yıl bu tazminatları da ödedik, diye ilave etti. Bunu nasıl yaptık biliyor musunuz, verilen her teklif için pazarlıklar yapıp fiyatları düşürdük, 1 kuruşun hesabını yaptık, 20.000 TL’den fazla fiyat verilmeyen hurda malzemeleri pazarlık ederek 50.000 TL’ye sattık, bunu gibi sıkı takiplerle yaptık, dedi.
Divan Başkanı Gülnur Sudolmuş, gündeme bağlı kalarak devam edilmesi için uyarı yaptı. Bunun üzerine, ihtiyaç duyulan her bir kaleme ilişkin bakım ve yenilemeler için Yönetim Kurulu tarafından alınan maliyetler, yani tahmini ek bütçe okunarak haziruna hatırlatıldı.
Gülnur Sudolmuş, bu rakamların net olmadığını, asıl ek bütçenin ihale komisyonunun yapacağı çalışmalar sonucunda ortaya çıkacağını hatırlattı. Bir sonraki günden maddesinin tahmini ek bütçe ve ödeme planının onaylanması olduğunu, bu maddenin onaylanmasıyla birlikte, İhale komisyonu üyelerinin de belirlenmesi ve ihale komisyonunun whats app grubu üzerinden temsilciler kuruluna haftalık bilgi vermesi gerektiğini düşünüyorum, dedi.
Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yalçın, ihale komisyonu üyelerinin yaklaşık olarak belli olduğunu belirtti ve üyelerin adlarını açıklarken 10 B blok temsilcisi İlhami Bozoğlu araya girerek komisyonda, konuya ilişkin bilgisi olmayanların bulunmaması gerektiğini, mühendislerin olması gerektiğini söyledi. Gülnur Sudolmuş, isimler okunsun ona göre biz de fikrimizi belirtelim, dedi. Tülay Yalçın komisyonda Mühendis Suat Saltan, Avukat Gülnur Sudolmuş, Mali Müşavir Ayhan Tahhuşoğlu, Avukat Dursun Ali Gümüş, İş İnsanı Rüştü İyikul, İhale Danışmanı Derya Akbaş ve Satın Alma Uzmanı Sema Şık’ın bulunduğunu söyledi. Feramuz Öztürk’ün de komisyona katılması kabul edildi.
Divan Başkanı Gülnur Sudolmuş bir sonraki maddede, ek bütçe kalemlerinin tek tek onaylanmasının bulunduğunu söyledi. Bunun için, oy pusulalarının dağıtılması gerektiğini belirtti.
Tülay Yalçın söz alarak, şu anda doğrudan ek bütçenin değil, ek bütçe içindeki kalemlerin onaylanacağını, pusulalara isim soyadı ve blok no yazılması gerektiğini hatırlattı.
İlhami Bozoğlu öyle olmaz diye itiraz etti. Kendisinde 2 vekalet olduğunu neye göre onaylayacağını sordu. Gülnur Sudolmuş, her vekalet için ayrı ayrı pusula doldurulacağını belirtti.
Bu arada, oylamadan önce gündemin ek bütçe dışındaki son maddelerinin de okunmasına geçildi. Kredi kartı ile aidat ödemelerinde komisyon yansıtılması maddesi için, bankacı bir blok temsilcisi uygulamanın içeriğine ilişkin bilgi verdi.
EYT’den doğan borçlar için geçmişe dönük faiz işletilemeyeceğini karar alındığı takdirde, genel kurulun yapıldığı tarihten itibaren faiz işletilebileceği söylendi.
Bir diğer madde olan site kurallarına uyulmaması halinde uygulanacak yaptırımlar ele alındı, hatırlatıcı olması için bu maddeler özetle okundu.
Blok temsilcileri tarafında konuya ilişkin ilave maddeler önerildi. Özellikle, evcil hayvanların uygun olmayan yerlerde besleyip barındıranlar ve özellikle köpeklerinin dışkılarını toplamayanlar şikayet konusu oldu.
Ticari araçların, Arena Park tarafındaki otoparkta park edilmeleri istendi, Tülay Yalçın, girişteki güvenlik görevlisi tarafından bu yönlendirmenin yapıldığını belirtti. Otopark yeterliliği konusunda Kemal Kurtdişi söz alarak bilgi verdi ve site yönetmeliğinde daire büyüklüğüne göre bir ayrım yapılmadığı için, ortak park alanını daire başına 3, 4, 5 araç gibi yüksek sayıda araç için kullanan daire sakinleri bulunduğunu ve bunun için bir sınırlamanın bulunmadığını söyledi. Bu durumda 1270 araçlık park alanı ayrılmışken, hali hazırda yaklaşık 1900 aracın park ettiğini ekledi. Aynı şekilde OGS sisteminin de denetleneceğini, incelenen başka sistemlerin de kendi içlerinde sıkıntıları bulunduğunu ifade etti.
CEZAİ KURALLAR
Blok temsilcileri denetim altına alınmasını istedikleri konulardaki bireysel fikirlerini açıkladılar, özellikle site giriş çıkışlarının sıkı kontrol altına alınması için tedbirler alınmasını talep ettiler. Bir temsilci, site yönetiminin cezai yaptırım uygulama yetkisinin olup olmadığını sordu, Gülnur Sudolmuş bu yekinin mevcut olduğunu belirtti. Kurallar ve cezalar liste halinde slayt ile sununldu ve 50 evet oyuyla listedeki cezaların uygulanmasına karar verildi.
Tekrarı halinde parasal yaptırım uygulanacak hatalı davranışlar aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:
1. Otopark olarak ayrılmış yerler dışında araç park etmek; çizgilerle belirlenen alanı ihlal ederek park etmek (misafir araçların park ihlalleri misafir kabul eden konut sakininin sorumluluğundadır);
2. Site sınırları dahilinde, 20 km/saat olarak belirlenmiş olan hız sınırına riayet etmemek;
3. Daire pencerelerinden, balkonlarından halı, kilim, çarşaf vb silkelemek; çöp atmak; kediler için yiyecek atmak; dışarıdan hoş olmayan görüntü oluşturacak şekilde çamaşır ve benzeri eşya asmak; balkon ve pencere demirlerine dışarı sarkacak şekilde çiçeklik asmak, saksı yerleştirmek;
4. Blok içi daire kapısı önlerine, merdiven sahanlıklarına, merdivenlere, görüntüyü bozduğu, temizliği ve acil geçişleri engellemesi nedeniyle her türlü özel eşya (paspas, terlik, ayakkabı, çöp torbası, bisiklet, süs eşyası, saksı vb) ve kedi maması veya yiyecek bırakmak;
5. Site yönetimince belirlenmiş saat ve günler dışında ve yönetime bilgi vermeden tadilat yapmak; dış cephe görünümüne uymayan balkon kapatma, tente ve panjur montajı yaptırmak; klima ünitesinin parçasını binanın dış cephesine monte ettirmek; büyük eşya taşıma, tadilat malzemesi taşıma için yük asansörü dışında asansör kullanmak, asansörlere taşıma esnasında zarar vermek;
6. Site bahçesindeki hayvanları, site yönetimince belirlenmiş olan yerler dışında beslemek ve barındırmak; blok içlerinde beslemek ve barındırmak; köpekleri tasmasız dolaştırmak, dışkılarını ortada bırakmak ve toplamamak; büyük cins köpekleri ağızlık olmadan dolaştırmak;
7. Site ortak eşyalarına, makinelere, çocuk parkındaki oyuncaklara, açık ve kapalı spor sahalarındaki cihaz ve eşyalara zarar vermek;
8. Site çalışanlarına iş buyurmak, azarlamak, hakaret etmek, görevlerini yaparken müdahale etmek;
9. Site peyzajında, kameriyelerde, açık hava tiyatro alanında, blok iç ve dış merdivenlerinde ve sahanlıklarda, ticari dükkanların önlerinde, açık ve kapalı otoparklarda alkol almak, gürültü ve taşkınlık yapmak.
Ceza yaptırımı olarak,
a) Birinci ihlal tespitinde yazılı uyarı;
b) İkinci ihlal tespitinde en düşük o günkü konut aidatı miktarında maddi yaptırım;
c) Üçüncü ihlal tespitinde o günkü en yüksek konut aidatı miktarında maddi yaptırım;
d) Dördüncü ihlal tespitinde, kat mülkiyeti kanunu çerçevesinde hukuki süreç başlatılması.
Daha sonra İlhami Bozoğlu, gündem dışı olarak çalışanların oturduğu dairelere yapılan zammın yeniden değerlendirilmesini, zammın çok yüksek olduğunu belirtti. Kemal Kurtdişi, bu zamların nasıl hesaplanarak ve hangi kriterlere göre yapıldığı konusunda, hem blok temsilcilerinin hem de kat maliklerinin yönetim ofisine gelerek ayrıntılı bilgi alabileceğini ifade etti.
Son madde olarak, teraslı dairelerden alt katlara su sızıntısı sorunu ele alındı.
Daha sonra ek bütçe kalemlerine göre oylama yapılmasına geçildi. Onay için yeter sayı olup olmadığı soruldu, sayının yeter olduğu görüldü.
Orhan Kurtuldu, blok temsilcilerinin kat maliklerine karşı sorumlu olduklarını ve burada bir karar alınması gerektiğini söyledi
İlgili konularda yapılan oylamada aşağıdaki sonuçlar alındı:
Oylanacak konular | Evet | Hayır |
Sıhhi tesisat soğuk su -kullanım suyu ana hatların yenilenmesi | 43 | 29 |
Hidrofor sistemlerinin yenilenmesi | 47 | 26 |
Dalgıç pompalarının alımı | 69 | 7 |
Sesli ve görüntülü haberleşme sistemi (intercom) yenilenmesi | 37 | 38 |
Asansörlerin bakım giderleri | 69 | 1 |
Ortak alan sigortasının yapılması | 20 | 49 |
Yönetim kuruluna fasıllar arası aktarma yapma yetkisi verilmesi, | 29 | 45 |
Kredi kartıyla yapılan aidat ödemelerinde banka komisyonunun uygulanması | 65 | – |
EYT için ek ödeme genel kurul kararı alınması, ek ödemelerini yapmayanlara gecikme faizi uygulanması | Oy birliği | |
Site kurallarına uyulmaması halinde uygulanacak sözlü, yazılı ve parasal cezai yaptırımlar | 50 | – |
Bu oylamaya göre;
soğuk su ana boru hatlarının yenilenmesi, hidroforların yenilenmesi, dalgıç pompa alımı, asansör detaylı bakımlarının yaptırılması, kredi kartıyla yapılan ödemelerde banka komisyon tutarının kat maliklerinden tahsili, EYT ödemeleri yapmayanlara gecikme faizi uygulanması, site kurallarına uymayanlara yaptırım uygulanması konuları kabul edilmiştir.
site içi sesli ve görüntülü haberleşme sisteminin yenilenmesi, ortak alan sigortası yaptırılması ve yönetim kuruluna fasıllar arası geçiş yapma yetkisi kabul edilmemiştir.
Daha sonra dilekler, görüşler ve genel bilgi paylaşımı yapılmış, Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yalçın, su kuyularına ilişkin yeni bir bilgiyi paylaşmıştır: Kısa bir süre önce Belediye ve Devlet Su İşleri kurumlarından yetkililer ayrı ayrı olarak, su kuyularıyla ilgili teftişe geldiler. Önce belediye yetkileri, sitenin inşaatı sırasında açılmış olan 3 adet kuyudan su kullanımına ilişkin geriye dönük olarak yıllık 10.900.000 TL’ye kadar ceza söz konusu olduğunu belirttiler. Belediye yetkilileri ile görüştük ve kuyularda eksik su saatlerini taktıracağımız konusunda anlaştır. Bundan sonra ceza 1.440.000 TL civarında belirlendi. Biz bu işlemleri tamamlamışken, bu kez DSİ yetkilileri gelerek, bölgemizin kapalı havza olarak tanımlanmış olduğunu ve kapalı havzalarda yer altı sularının koruma altına alındığını ve kuyuları kapatmamız gerektiğini ilettiler, dedi.
Kuyuların ne amaçla kullanıldığı şeklindeki soru üzerine, Tülay Yalçın, suyun peyzaj sulama, dere, göletler ve havuz için kullanıldığını belirtti ve şu anda bu kuyuların kapatılma durumuyla karşı karşıya olunduğunu ifade etti.
Bir site sakini, böyle bir şey olursa yeşil peyzaj beklemeyin şeklinde konuştu. Tülay Yalçın, bu durumda bütün ortak alan su ihtiyacını şebeke suyundan karşılamak zorunda kalınacağını, bu uygulamanın geri döndürülmesi için görüşmelerin sürdürüldüğünü söyledi.
Site inşaatı esnasında açılan ve iş bitiminde kapatılması gereken kuyuların yıllardır kullanımına devam edildiği, şimdi de bunun bedelinin bütün siteye bırakıldığı, bunun haksızlık olduğu yolunda site sakinleri arasında konuşmalar oldu. Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yalçın, blok temsilcileri arasında bu konuyla ilgili yönetmelik ve uygulamaları bilenlerin yönetime yardımcı olmaları konusunda çağrıda bulundu.
Toplantı dilek ve temennilerin ifade edilmesiyle sona erdi.
Divan Kurulu Başkanı Üye Üye
Gülnur Sudolmuş Dursun Ali Gümüş Ayhan Tahhuşoğlu